Yhteinen ilmastomme kokosi koulujen ympäristöryhmäläisiä Kaupungintalolle

Ilmastokokous Pariisissa. Ryhmä kansanedustajia puuhaa kivihiilivoimaloiden kieltämistä lailla. Helsinki pohtii kivihiilivoimaloista luopumista. Uutisissa ja lehdissä kerrotaan jatkuvasti ilmastoon liittyvistä asioista.

RuutiExpon Yhteinen ilmastomme -konferenssissa 5.11.2015 oltiin siis hyvin ajan hermolla. Helsinkiläisten koulujen ympäristöryhmien edustajia oli kokoontunut kuulemaan ajankohtaista ilmastoasiaa kaupungintalon auditorioon. Paikalla oli 52 oppilasta ja 10 opettajaa, peruskoulun vuosiluokilta 5.-9. Päivän alkajaisiksi konferenssiväki kuuli Greenpeacen ilmastoasiantuntija Laura Mellerin alustuksen ajankohtaisista ilmastoasioista. Omien valintojen ja elämäntapojen vaikutus tuli selväksi konkreettisen esimerkin, Lauran oman ilmastolaskurin tuloksen myötä. Omien tekojen ja toimien vaikutuksesta puhuttiin myös, samoin kuin siitä, että onneksi toivoakin on, toisinaan synkistäkin skenaarioista huolimatta! Tiedätkö sinä, miksi Janne Käpylehto, Sini Saarela ja Leonardo DiCaprio ovat Lauran sankareita? No, Janne tekee nerokkaita ilmastoystävällisiä keksintöjä, rohkea aktivisti Sini tarttuu toimeen ja herättelee tavallisia ihmisiä ja päättäjiä ajattelemaan asioita, näyttelijä-tuottaja Leonardo on puolestaan rikas ja haluaa käyttää rahojaan hyvän asian puolesta!

Alustuspuheenvuoron jälkeen oppilaat ja opettajat saivat kiertää muualla RuutiExpossa sekä syödä eväitä. Innokkaimmat saivat kerättyä 10-kohtaisen messupassin täyteen suoritustarroja alle tunnissa! Messuosastolla oli tarjolla monipuolista puuhaa vaikuttamisasioista.

Klo 11 oppilaat jakautuivat työpajoihin. Kukin pääsi johonkin kolmesta suosikkityöpajastaan. Työpajoissa oppilaat suunnittelivat ja toteuttivat omia kannanottoja ilmaston ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Puolessatoista tunnissa syntyi toinen toistaan hienompia ja oivaltavampia töitä, jotka esiteltiin koko porukalle loppuseminaarissa. Oppilaiden töitä olivat kommentoimassa tv:stä tuttu näyttelijä-juontaja Sanna Stellan, aamupäivältä tuttu ilmastoasiantuntija Laura Meller sekä ilmastoasioita työkseen pyörittelevä suunnittelija Markus Onnela Helsingin ympäristökeskuksesta. Oppilaat ja opettajat saivat tehtäväkseen viedä oppimaansa eteenpäin omiin kouluihinsa, koteihinsa ja kaveripiireihinsä.

Työpajoja olivat vetämässä Helenin, UFF:n, Ilmastoinfon ja Ruokatiedon asiantuntijat sekä pitkäaikaiset yhteistyökumppanit Minka Heino ja Anna Lehtonen.  Koko konferenssitapahtuma järjestettiin nyt kolmatta kertaa ja pääjärjestäjänä oli tälläkin kertaa Korkeasaaren luontokoulu Arkki. Suunnittelussa oli mukana myös opetusvirasto.  Tiesittekö muuten, että Helen tarjoaa maksutonta energiaan liittyvää ohjelmaa ympäristöryhmille? Lisätietoja löytyy Helenin sivuilta www.helen.fi . Ajankohtaisia ilmastouutisia on koottu YLE Uutisten ilmastosivuille, kannattaa tutustua: http://yle.fi/uutiset/ilmasto/.

Tälle sivulle on koottu konferenssin satoa. Käy tutustumassa oppilaiden mainioihin ideoihin – jotain toteuttamiskelpoista voi hyvinkin löytyä omaan tai koulusi arkeen! Valokuvat työpajojen tuotoksista löydät täältä: https://drive.google.com/folderview?id=0Byt7sDgobigUVURKSDhZZks4bEk&usp=sharing

Sarjistyöpaja

  • Valmiit teokset puhukoot puolestaan. Aiheina mm. julkisuuden vaikuttajat, julkinen liikenne ja fossiilisten polttoaineiden ongelmat.

Vähentäisinkö lihansyöntiä -kampanjapaja

  • Monipuolista aiheen käsittelyä: niin tuotantoeläinten kohtelu kuin ylenmääräisen lihansyönnin ympäristö- ja terveysvaikutukset otettiin huomioon. Tästä on hyvä lähteä viemään kampanjasuunnittelua eteenpäin!

Kierrätystaide ja kulutusvalinnat

  • Kierrätystavaroista syntyi uskomattoman kauniita taideteoksia, joilla viestitään mm. julkisen liikenteen ja jätteiden lajittelun puolesta! Katso itse!

Ympäristöystävällinen lautasmalli – syömällä ilmastonsuojelijaksi

  • Oppilaat kävivät haastattelemassa ihmisiä Kaupungintalolla ja Kauppatorilla ja selvittivät, mitä mieltä ihmiset ovat ympäristöystävällisestä ruokavaliosta, ruokahävikin vähentämisestä ja lautasmallista. Haastateltavat olivat hyvin ympäristötietoisia ja vastauksissa olikin monipuolisen kasvisruuan suosimista, roskien lajittelua oikein, kauppalistojen tekemistä, vain sen verran ostamista ja ruuan ottamista mitä syö ja pienten pakkausten suosimista. Eräällä haastateltavalla oli loistoidea: jääkaapin oveen lista, mitä kaikkea jääkaapissa on, ettei pääse unohtumaan ja jokin ruoka pääseekin pilaantumaan.
  • Tutustu lautasmalliin täällä: http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/miten-syoda/lautasmalli

Innostavat energiansäästövinkit

  • Oppilaat ideoivat kouluille luokkien välisen Energia Battle -kisan, jossa kilpaillaan säästämisestä, lajittelusta ja huolellisuudesta. Voittajaluokka palkittaisiin retkipäivällä! Ideaa voisi jatkojalostaa myös koulujen väliseksi leikkimieliseksi taistoksi, ja miksei myös työpaikkojen väliseksi ekokilpailuksi! Katso kuvat.

Ilmastodraamaa

  • Draamaryhmä suunnitteli, käsikirjoitti ja toteutti ajatuksia herättävän näytelmän, jossa some-orientoitunut opettaja johdatti luokkaansa retkelle, mutta ei ymmärtänyt kestävän elämäntavan päälle. Yksi ekohenkinen henkilö yritti puhua järkeä, mutta kiireisessä maailmassa kukaan ei kuunnellut. Erinäisten juonenkäänteiden jälkeen ylikulutus johti tuhoon, ja lopuksi pohdittiinkin, olisiko kannattanut toimia toisin. Yksimielisesti todettiin, että olisi!

Osallistujia oli seuraavista kouluista:

Aurinkolahden peruskoulu

Jakomäen peruskoulu

Kaisaniemen ala-aste

Katajanokan ala-aste

Kotinummen ala-aste

Metsolan ala-aste

Munkkivuoren ala-asteen koulu

Pakilan yläaste

Pukinmäen peruskoulu

Vallilan ala-aste

Yhtenäiskoulu

 

Kiitokset kaikille mukana olleille ihan mahtavasta tapahtumasta! Kyllä jälleen tämän jälkeen vahvistui usko siihen, että nuorissa on tulevaisuutemme! Jatkakaa vaan kaikki mukana olleet nuoret samaan malliin ja muistakaa levittää sanaa muillekin!

Ilmastoterkuin,
Tero Kirjosalo
Korkeasaaren ympäristökasvattaja ja Yhteinen ilmastomme -tapahtuman tuottaja
zoo.arkki(at)hel.fi