Nuorten aloitteet valtuustossa 24.4.

Kaupunginvaltuusto käsittelee nuorten jättämiä aloitteita kaksi kertaa vuodessa. Seuraava käsittelykerta on kaupunginvaltuuston kokouksessa keskiviikkona 24.4. Tuolloin käsitellään aikavälillä 1.7.– 31.12. tulleet nuorten aloitteet, joita on yhteensä 7 kappaletta. Aloitteet käsittelevät mm. nuorten palveluja keskustakirjasto Oodissa sekä koulujen välisen #ilmastoidea-kampanjan järjestämistä.

Viime syksy oli aloitteiden suhteen hiljaista aikaa, siksi aloitteita on nyt käsittelyssä vain seitsemän. Kuluvan vuoden puolella sen sijaan aloitteita on tullut suorastaan ennätysmäärä, kertoo Heli Kinnula Nuorisopalveluista. Huhtikuun puoliväliin mennessä aloitteita on tullut jo 52 kappaletta, kun koko viime vuonna saatiin yhtensä vain 25 aloitetta. Kaikkiin aloitteisiin pyritään vastaamaan kolmen kuukauden sisällä.  Yleensä nuori saa vastauksen aloitteeseensa siltä apulaispormestarilta, jonka hallinnon alaan aloite kuuluu.

Aloitemylly jauhaa

Minkälaisen reitin aloite sitten käy läpi ennen kuin nuori saa siihen vastauksen?

Kaikki 13–17-vuotiaat helsinkiläiset nuoret voivat jättää aloitteita lomakkeella, joka löytyy osoitteesta ruuti.munstadi.fi/aloitteet. Aloite ohjataan Nuorisopalvelujen kautta oikean toimialan kaupunginsihteerille, joka puolestaan ohjaa aloitteen asiasta vastaavalle virkamiehelle tai valmistelijalle työstettäväksi. Selvitysten pohjalta apulaispormestari antaa nuorelle aloitteentekijälle lopullisen vastauksen. Jos aloite on erityisen laaja ja koskee koko kaupunkia, vastauksen antajana saattaa olla itse pormestari Jan Vapaavuori. Kaikki nuorten tekemät aloitteet esitellään kaupunginvaltuustolle puolivuosittain.

Harvassa kaupungissa on näin perusteellinen nuorille suunnattu aloitejärjestelmä. Helsingin nuorisoneuvoston edustajat ovat kuitenkin myös kritisoineet aloitejärjestelmää sen jähmeydestä. Prosessi saattaa tuntua pitkältä, koska aloitteet käyvät läpi melko raskaan prosessin, jossa oikeasti selvitetään asioiden nykytilanne sekä mahdollisuus toimenpiteisiin. Toisinaan selvityksiä pyydetään myös kaupungin toimialojen ulkopuolisilta toimijoilta, kuten poliisilta, tai kaupungin liikelaitoksilta, kuten HSL.

Seuraa nuorten aloitteiden valtuustokäsittelyä livenä!

Kaupunginvaltuuston kokous alkaa 24.4. klo 18 ja sitä voi seurata joko paikan päällä istuntosalin yleisölehteriltä tai suorana osoitteessa helsinkikanava.fi. Istuntosalin lehterille on esteetön sisäänkäynti osoitteesta Sofiankatu 3, sisäpihan kautta. Yleisölehterille pääsee noin 30 minuuttia ennen kokouksen alkua ja kokouksen aikana voi saapua ja poistua vapaasti. Yleisölehteri sijaitsee kolmannessa kerroksessa, jonne pääsee hissillä sekä portaita.

2 år sedan
[fbcomments]