Nuorten aloite, ilmastonmuutoksen vaikutukset paremmin huomioon kerrostalorakentamisessa

Aloite vireillä 3.7.2021

Tänä vuonna kesäkuussa oli vain viisi päivää, jolloin missään päin Suomea ei ollut hellettä. Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila tämän vuoden kesäkuussa oli 19,3 astetta, mikä on 177-vuotisen mittaushistorian korkein lukema.

Vaikka ilmastonmuutoksella ei pystytä selittämään kaikkia sään ääri-ilmiöitä, on todistettu, että se vaikuttaa ääri-ilmiöiden voimakkuuteen ja kestoon. Odotettavissa on, että tulevaisuudessa kesällä on pitkiä ja kuumia hellejaksoja, jotka panevat jo perusterveen ihmisen kestävyyden koville, puhumattakaan erityis- ja riskiryhmistä.

Niin kutsutussa asumisterveysasetuksessa (545/2015) määritellään suurimmaksi hyväksyttäväksi huoneilman lämpötilaksi lämmityskauden ulkopuolella 32 celsiusastetta. Tämä on liikaa, ja jo esimerkiksi 26 asteen jatkuva sisälämpö viikkojen ajan vaikuttaa negatiivisesti muun muassa keskittymiskykyyn, terveyteen ja unen laatuun.

Kerrostaloasumisessa asukkaiden mahdollisuudet vaikuttaa itse kodin viilennysratkaisuihin ovat rajatummat, kuin omakoti- ja rivitaloasumisessa johtuen muun muassa taloyhtiön tai vuokranantajan vastustuksesta.

Kaupunki voi omalta osaltaan vaikuttaa asumishuoneistojen lämpötilan pysymiseen terveellisellä ja mukavalla tavalla muun muassa seuraavilla tavoilla:

– Uusiin Heka-asuntoihin asennetaan vakiovarusteena huoneilmaa viilentävät ilmastointilaitteistot, kuten esimerkiksi ilmalämpöpumput. Myös vanhoihin Heka-asuntoihin lisätään ilmastointilaitteistot peruskorjausten yhteydessä, mikäli se on rakennusteknisesti mahdollista.
– Selvitetään, onko uusiin kaavoihin mahdollista lisätä kaavamääräys, että kerrostaloihin tulee rakentaa kiinteä viilennysratkaisu osana ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien varautumista
– Kaupunki alkaa myöntämään hissiavustuksen kaltaista tukea ilmastointilaitteiden asentamiseen

Helsingissä 2.7.2021

Miro Maaranen
nuorisoneuvoston sihteeri

 

[fbcomments]