Ympäristöryhmäläiset pohtivat Itämeren suojelua RuutiExpossa

​RuutiExpossa 30.10.2014 järjestettiin  toista kertaa ympäristöaiheinen konferenssi helsinkiläisten koulujen 5.-9- luokkien ympäristöryhmäläisille. Kaupungintalon Ihana Itämeri -tapahtumaan osallistui 50 innokasta oppilasedustajaa opettajineen 10 eri koulusta.

Päivän alkajaisiksi WWF:n meriasiantuntija Sanna Kuningas kertoi Itämeren suojelun onnistumisista: Itäisen Suomenlahden vedenlaatu on parantunut, merilohi pärjää entistä paremmin ja merikotka on onnistuttu palauttamaan sukupuuton partaalta saariston uljaaksi asukkaaksi. Hän toi esiin myös käytännön vaikuttamistapoja, joita nuoret voivat omassa elämässään ottaa huomioon.

Seuraavaksi ympäristöryhmät pohtivat opetusviraston Kirsi Verkan johdolla, miten kestävän kehityksen opetusta koulussa voisi kehittää entistä paremmaksi. Näin oppilaat pääsivät vaikuttamaan tulevaisuuden kouluun ja opetussuunnitelmatyöhön. Kouluja kannustettiin myös vastaamaan valtakunnalliseen Itämerihaasteeseen (http://www.itamerihaaste.net/)  – toivottavasti saamme mahdollisimman monta koulua mukaan!

”Välitunnilla” oli aikaa syödä eväitä ja tutustua muuhun RuutiExpon tarjontaan. Sen jälkeen oppilaat jakautuivat kuuteen työpajaan, joissa Itämeren suojelua lähestyttiin taiteen ja toiminnan kautta. Sarjispajassa syntyi puhuttelevia sarjakuvia. Merentutkimuspajassa tuotettiin kovaa faktaa tutkimuksen avulla ja löydettiin Kauppatorin rannasta pikkuruinen siloneula-kala, Itämeren oma merihevonen! (http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kalat/siloneula). Varjoteatteripajassa valmistui oivaltavia ja taidokkaita esityksiä. Draamapajassa luotiin hauska ja osallistava mininäytelmä. Videomielipidepajassa kuvattiin kantaaottavia ajatuksia. Mobiilisti meristä –pajassa saatiin aikaan hieno ja puhutteleva kuvakertomus Itämerestä. Monissa töissä nousi esiin aamun iloisia uutisia – etenkin merikotkan menestystarina oli tehnyt moniin vaikutuksen! Konkreettisina vaikuttamiskeinoina muistettiin mm. fosfaatittomien pesuaineiden valintaa ja kasvissyöntiä.

Työpajojen tuotokset esitettiin konferenssiväelle loppuseminaarissa, johon oli kutsuttu kommentaattoreiksi vaikuttajia ja asiantuntijoita. Nuorten töitä kommentoivat jo aamulla tutuksi tullut WWF:n Sanna Kuningas, Korkeasaaren uusi johtaja Sanna Hellström ja visuaalisen viestinnän ammattilainen Markus Frey mainostoimisto Kubosta.

Itämeriseminaarin järjestivät Korkeasaaren luontokoulu Arkki yhdessä Opetusviraston, WWF:n, Meriharjun luontotalon, Harakan luontokeskuksen, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ja Ympäristökoulu Polun kanssa. Tapahtuma oli helsinkiläisten koulujen loppuhuipennus Suomenlahti 2014 –vuoden tapahtumille.

Lämpimät kiitokset kaikille tapahtumassa mukana olleille! Muistakaahan viedä Itämeriviestiä mukananne omiin kouluihinne!

Terkuin,
Tero Kirjosalo
Itämeritapahtuman tuottaja ja Korkeasaaren ympäristökasvattaja (www.korkeasaari.fi/opetus)

 

Tapahtumaan osallistui edustajia seuraavista kouluista:

  • Aurinkolahden peruskoulu
  • Heteniityn ala-asteen koulu
  • Hietakummun ala-aste
  • Jakomäen peruskoulu
  • Käpylän peruskoulu
  • Metsolan ala-aste
  • Myllypuron yläaste
  • Pakilan yläaste
  • Tahvonlahden ala-aste
  • Tehtaanpuiston yläkoulu

Kuvat:  Maija Poutiainen/ Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ja Tero Kirjosalo / Korkeasaaren eläintarha