Terveiset Ruotsin Sundsvallista!

Nordic Appetiser-training in Sundsvall 3.-7.3.2015

Voisin sanoa tämän olevan ex tempore-matka, sillä ilmoittauduin mukaan vasta kaksi viikkoa sitten. En oikeastaan tiennyt edes mihin olin lähdössä ja miksi – kaikki enemmän tai vähemmän tarpeellinen tieto selvisi vasta perille tultuamme. Sen suurempia ennakko-odotuksia ei siis ollut.

Lähdimme tiistaiaamuna [Ydinryhmän vastuuohjaajan] Kaisan kanssa Helsinki-Vantaalta kohti Tukholman lentokenttää. Erikoista oli, että lento oli etuajassa perillä. Meillä oli siis muutama tunti hengailuaikaa, joten vietimme sitä kansainvälisessä ilmapiirissä Arlandan lentokentän Mäkkärissä. Junamatka Tukholmasta Sundsvalliin oli pitkä: yli kolme tuntia. Pitkän istumisen pelasti kuitenkin junan nettiyhteys sekä Ruotsin ihastuttavat metsämaisemat, jotka muuttuivat aina vain lumisemmiksi pohjoiseen mentäessä.

Sundsvalliin päästyämme ihmettelimme matkan sujuvuutta ja mikä parasta – hotellin kyltti näkyi juna-asemalle asti. Veimme tavarat hotellille ja lähdimme Sundsvallin keskustaan kiertelemään. Liikkeitä oli sen verran, että kiersimme ne reilussa puolessa tunnissa. Sinänsä on hyvä, ettei vapaa-aikaa ole liiaksi, sillä noin 50 000 asukkaan kaupungissa aikaa olisi melko hankala saada kulumaan. Illalla seitsemältä alkoi Welcome Dinner, jossa nautimme thaibuffeen antimista sekä tutustuimme muihin koulutukseen osallistuviin ihmisiin.

Ensimmäinen päivä alkoi keskiviikkoaamuna ihanalla hotelliaamiaisella. Sitten siirryimme kokoustiloihin, jotka sijaitsivat vain toisella puolella katua. Kokoustiloissa meitä odotti joukko nuoria ja heidän ohjaajiaan Tanskasta, Ruotsista, Islannista sekä tietysti Suomesta. Pääasiassa osanottajia on pienistä kaupungeista. Viimeistään suomalaisohjaajan vetämä aamuverryttely Fröbelin Palikoiden Jumppalaulun tahtiin sai kaikki hereille.

Kokonaisuudessaan päivä kului muihin tutustuen ja saimme kertoa Ruudista muille osallistujille. Kertominen osoittautui vaikeammaksi kuin kuvittelimme, sillä Helsingin lisäksi vain harvoissa pohjoiseurooppalaisissa kaupungeissa on käytössä vastaavanlainen järjestelmä. Aloitimme myös suunnittelemaan nuorisovaihtoprojektiamme, josta saatte varmasti kuulla myöhemmin!

Teksti: Erika Kovanen, Ruudin Ydinryhmä


 

Missä olemme ja miksi (Kaisa Bremer):

Nordic Appetiser-training on nuorten kanssa työskenteleville ja nuorille suunnattu tapahtuma, jossa osallistujat saavat tietoa Erasmus+ ohjelmasta ja miten nuorisovaihtoja suunnitellaan, toteutetaan ja tarkastellaan.

Tämä tapahtuma on viisipäiväinen josta kolmena päivänä käydään tiivistä keskustelua muiden pohjoismaiden kanssa nuorisovaihdoista. Samalla osallistujille tarjotaan mahdollisuus verkostoitua ja ehkä jopa suunnittelemaan keskenään tulevia vaihtoja.
Muiden maiden vaihtoideoihin kuuluu mm. kansainvälinen nuorten teatterivaihto, nuorten työllisyminen, nuorten terveys ja nuorten maahanmuuttajien mahdollisuudet integroitua uuteen maahan. Erikan kanssa edustamme ideaa toteuttaa vaihtoa pohjoismaiden välillä teemalla nuorten vaikuttamismahdollisuudet. Tämän tapahtuman myötä saamme hyvät työkalut tulevaisuutta varten, ja Suomeen palattuamme alamme työstämään tulevaa nuorisovaihtoa.
Lisää Erasmus + ohjelmasta löydät osoitteessa: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/index_fi.htm