Terveisiä Ruotsin Sundsvallista, osa 2

Tämä kirjoitus on jatkoa edelliseen tekstiin, jonka voit lukea täältä.

Alun tutustumisten jälkeen pääsimme koulutuksessa itse asiaan: Erasmus+ ja nuorisovaihdot. Lyhyesti sanottuna Erasmus+ -ohjelman tavoitteena on koulutuksen ja nuorisotyön kehittäminen. Erityisesti jälkimmäinen painottui koulutuksessamme. Saimme paljon informaatiota siitä, mistä nuorisovaihdon suunnittelu kannattaa aloittaa, mitä tulisi erityisesti ottaa huomioon ja miten valmiin idean kanssa edetään. Päivät pitivät sisällään paljon ryhmätyöskentelyä sekä erilaisia esityksiä aiheeseen liittyen.

Torstai-iltana kävimme espanjalaisessa ravintolassa syömässä tapaksia, jonka jälkeen siirryimme paikalliseen nuorisokahvilaan, Unga Magasinetiin. Se oli hyvin Kampin Walkersin kaltainen nuorisokahvila, mutta se oli suunnattu vain yli 16-vuotiaille. Siellä oli mahdollisuus pelata erilaisia lauta-, konsoli- ja tietokonepelejä, sekä suuressa salissa oli esiintymislava, jonne kuka tahansa sai mennä soittamaan tilasta löytyviä instrumentteja. Kahvilassa oli mahdollisuus yleiseen hengailuun ja jutusteluun kohtuuhintaisia kahvilatuotteita nauttiessa. Yllätyksenä ainakin itselleni tuli, kuinka hyvin täysi-ikäisetkin viihtyivät kyseisessä paikassa.

Erasmus+ rahoittaa monia projekteja, joista kiinnostuin ja joita tahdon hyödyntää tulevaisuudessa. Tällainen on esimerkiksi Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS, joka lähettää vapaaehtoisia nuoria eri puolille Eurooppaa tekemään töitä ja tutustumaan uuteen kulttuuriin – kustantaen koko lystin! Mieleeni jäi hauska ja opettavainen reissu, sekä kaikki kontaktit ja ystävyyssuhteet jotka loin viisipäiväisen matkamme aikana. Oli myös mahtavaa päästä tutustumaan vastuuohjaajaamme Kaisaan paremmin!

Erika Kovanen
Ruudin ydinryhmä

Missä olimme ja miksi (Kaisa Bremer):

Nordic Appetiser-training on nuorten kanssa työskenteleville ja nuorille suunnattu tapahtuma, jossa osallistujat saavat tietoa Erasmus+ ohjelmasta ja miten nuorisovaihtoja suunnitellaan, toteutetaan ja tarkastellaan.

Tämä tapahtuma on viisipäiväinen josta kolmena päivänä käydään tiivistä keskustelua muiden pohjoismaiden kanssa nuorisovaihdoista. Samalla osallistujille tarjotaan mahdollisuus verkostoitua ja ehkä jopa suunnittelemaan keskenään tulevia vaihtoja.
Muiden maiden vaihtoideoihin kuuluu mm. kansainvälinen nuorten teatterivaihto, nuorten työllisyminen, nuorten terveys ja nuorten maahanmuuttajien mahdollisuudet integroitua uuteen maahan. Erikan kanssa edustamme ideaa toteuttaa vaihtoa pohjoismaiden välillä teemalla nuorten vaikuttamismahdollisuudet. Tämän tapahtuman myötä saamme hyvät työkalut tulevaisuutta varten, ja Suomeen palattuamme alamme työstämään tulevaa nuorisovaihtoa.
Lisää Erasmus + ohjelmasta löydät osoitteessa: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/index_fi.htm