Täällä tuoksuu Ruuti – vuoden 2016 vaalivalvojaiset

Ruudin ydinryhmä 2017 julkistettiin vaalivalvojaisissa Kulttuuriareena Gloriassa.

Ruudin ydinryhmä 2017 julkistettiin vaalivalvojaisissa Kulttuuriareena Gloriassa.

Kello 17.30, Ruudin ydinryhmän vaalivalvojaiset ovat pian alkamassa. Juontajat kihartavat hiuksiaan, ruoat on katettu pöydälle ja ehdokkaita on juuri infottu iltaa varten. Tulosten julkistamiseen on vielä kolme tuntia aikaa, mutta jännitys on jo käsin kosketeltava. Kello 20.30 saadaan tietää, millä kokoonpanolla ydinryhmä 2017 lähtee pitämään ääntä nuorten etujen puolesta Helsingin päätöksenteossa.

Vaalivalvojaisia voisi sanoa koko Ruuti-vuoden kohokohdaksi. Vanha ydinryhmä on tehnyt koko vuoden urakalla töitä ja on aika antaa tilaa uudelle ryhmälle. Valvojaisten ohjelma on kaikessa yksinkertaisuudessaan loistava. Ehdokkaille annetaan viimeinen mahdollisuus esittäytyä ennen äänestyksen päättymistä, ydinryhmä kukitetaan kiitospuheiden kera, lavalla on livemusiikkia loistavilta artisteilta ja päivän kohokohtana tietenkin tulosten julkistaminen. Kaikki nämä takaavat sen, että päivästä tulee monille ikimuistoinen.

Glorian ovet ovat auenneet ja yleisö pääsee sisään. Monet käyvät välittömästi eväiden kimppuun. Kun porukka on asettunut paikoilleen, alkaa päivän ensimmäinen ohjelmanumero eli ehdokkaiden esittely. Lyhyesti ja ytimekkäästi ehdokkaat esittelevät itsensä. Jännityksestä huolimatta kaikki selviytyvät esityksestä hienosti. Päällimmäisenä mieleen jäi ehdokkaan kommentti ”vaalit on jo voitettu tuloksesta riippumatta”. Hetken aikaa yleisössä kohistaan ja mietitään, että eihän tuollaista voi sanoa. Kuitenkin kun asiaa pohtii ja kun ehdokas nappaa mikin takaisin itselleen ja selventää asiaa, ymmärtää, että kommentissa ei kehuskeltu itseään. Hän tarkoitti, että kaikki ehdokkaat ovat tehneet paljon töitä ydinryhmään päästäkseen. Pelkkä ehdolle asettuminen on jo voitto.

Seuraavaa ohjelmanumeroa ovat monet odottaneet. Lavan reunalle ovat kokoontuneet jo innokkaimmat fanit toivottamaan idolinsa tervetulleiksi. Juontajat kutsuvat lavalle kaksi nuorta lupaavaa artistia, jotka molemmat ovat ydinryhmän kasvatteja. Onni ”Kopo” Koponen ja Hassan Maikal eli Bizzyiam. Artistit ottavat välittömästi lavan haltuun ja upottavat yleisön rapin taianomaiseen maailmaan. Lavalla kuullaan muun muassa Bizzyn molemmat sinkkubiisit ”Ongelmii on” ja suuren suosion saavuttanut ”Maan tavalla”. Lisäksi Kopo saa salin itkemään omiin yläasteen päättäreihin tekemällään biisillään ”Päättärit”. Biisi saa uuden ulottuvuuden, kun yleisö sytyttää kännyköiden valot ja rupeaa heiluttamaan käsiään hitaaseen tahtiin. Siinä kovempikin herkistyy.

Keikan jälkeen on väistyvän ydinryhmän tähtihetki. Nuorisotoimenjohtaja ”The Big Boss” Tommi Laitio tulee pitämään ydinryhmälle kiitospuhetta. Hän kiittää ydinryhmäläisiä monista asioista, joita kaikkia ei pysty edes muistamaan. Hän kiittää ydinryhmäläisten rohkeutta esiintyä omana itsenään ja sanoa suoraan aikuisille, miten asiat toimisivat paremmin. Hän tuo esille sen kuinka valtavan paljon vapaa-aikaa ydinryhmäläiset ovat käyttäneet siihen, että Helsinki olisi vähän parempi paikka nuorille.

Ylistävän ja liikuttavan puheen jälkeen hän kutsuu ydinryhmän lavalle kukitettavaksi ja seuraa toinen liikuttava puhe eli ydinryhmän puhe. Sen pitävät Jim Koskinen ja Ville Nordström. Sekä Ville että Jim kertovat, että heidän vuotensa ydinryhmässä on ollut heidän elämänsä parhaimpia. ”Luulin että Ruudin ydinryhmä on paikka, jossa asioihin pääsee vaikuttamaan. Sitä se ei ollut, se oli paljon enemmän”, sanoo Jim puheen alkuun. Puheen aikana screenillä pyörii kuvia kuluneesta vuodesta. Naurulta ja pienimuotoiselta häpeältä ei vältytty. Omassa puheenvuorossaan Ville kiteyttää ydinryhmän toiminnan hyvin: ”Ydinryhmässä oon oppinut enemmän kuin yhtenäkään kouluvuosistani”. Pikkuhiljaa Villen ympärille alkaa kerääntyä porukkaa, toiset olkapäille ja toiset jalkoihin. ”Nytkö mä vasta saan huomiota?”, Ville kysyy nauraen. Koskettava puhe päättyy ydinryhmän yhteishaliin.

Kello lähenee kahdeksaa. Jännitys tiivistyy entisestään. On viimeisen ohjelman aika ennen H-hetkeä. Nyt lavalle astuu komealla parralla ja aurinkolaseilla varustettu artisti, Tuuttimörkö. Hän vetää 30 minuuttia tykkikamaa, nyt Gloriassa todellakin tuoksuu Ruuti. Hän esittää omaa tuotantoaan, elektronista räppiä. Lavalla kuullaan muun muassa ”Aikuinen jäbis”. Eturivissä olleet ydinryhmäläiset Miina ja Erika antavat rakkaalle artistilleen saamansa ruusut. Toivottavasti ruusu on nyt maljakossa muistuttamassa tästä mahtavasta keikasta.

Kello 20.29. Tuuttimörön keikka on juuri loppunut ja yleisö on palannut tähän todellisuuteen. Aivan hetken kuluttua selviää Ruudin ydinryhmä 2017. Tommi Laitio ja ydinryhmän pappa Joni ovat saapuneet lavalle. Joni on valmis kertomaan monien mieltä pitkään askarruttaneen asian, äänestysprosentin. Ydinryhmän virallinen tavoite on 15 prosenttia. Hetken hiljaisuuden jälkeen Joni sanoo ”vaalien äänestysprosentti on tänä vuonna ennätykselliset 11,9 prosenttia !” Vaikka tavoitetta ei saavutettu, on se ylivoimaisesti paras äänestysprosentti koko Ruudin historiassa. Nyt juontajat Jenny, Sarah ja Senni ovat valmiina julistamaan läpi päässeet. Yleisö hiljenee, ihmiset halaavat toisiaan, jännitys on taivaissa. Juontajat pitävät yleisöä jännityksessä, kunnes Sarah sanoo: ”Ensimmäinen Ruudin ydinryhmään valittu on Dan Cederlöf numerolla 25!”, yleisö puhkeaa hurraamaan. Valitettavasti Dan ei päässyt paikalle, joten lava pysyy tyhjänä.

Pikkuhiljaa lavalle astelee, hyppelee, juoksee ja lentää valittuja toistensa perään. Eri puolilla salia porukan riemu ratkeaa, toisten jännitys kasvaa entisestään. Lavalla olevien hymy on ilahduttavaa katseltavaa. Kuitenkin monet lavalla olijat jännittävät myös ystäviensä puolesta. Pian lavalla on yhtä lukuun ottamatta kaikki valitut ydinryhmäläiset. ”Ja viimeisenä…” juontaja aloittaa ”…ydinryhmään valittu on Venla Silvennoinen”. Tämän hetken jälkeen 26:n mahtavan ehdokkaan toiveet ydinryhmästä jäävät sivu suun. Monien silmissä on kyyneleet, monella alkaa juhlat. Loppupuheenvuorossaan Tommi Laitio kiittää vielä kerran kaikkia rohkeita ehdokkaita. Hän myös muistuttaa, että on olemassa monia muita kanavia vaikuttaa, ydinryhmä ei ole ainoa paikka. Lopuksi hän onnittelee juuri valittua ydinryhmää ja siteeraa kuuluisaa biisiä ”Call Me Maybe” ja kertoo puhelinnumeronsa.

Tästä alkaa uusi vuosi ja uudet kujeet! Vaalit ovat taas ensi vuonna ja mahdollisuudet vaikuttaa ovat suuret niin ydinryhmässä, kuin muuallakin Helsingissä. Pidetään lippu korkealla ja tehdään aikuisillekin selväksi, että nuorilla on sanottavaa.

Eetu Vienonen, Ruudin ydinryhmä