Helsingin nuorisoneuvosto vaikuttaa nuorille tärkeisiin asioihin Helsingissä.

Helsingin nuorisoneuvosto (ruots. Helsingfors ungdomsråd; engl. Helsinki Youth Council) on kuntalain edellyttämä nuorten vaikuttamiselin. Se on vuosittain vaaleilla valittava kolmenkymmenen 13–17-vuotiaan helsinkiläisnuoren vaikuttajaryhmä, joka huolehtii siitä, että nuoria kuunnellaan Helsingin päätöksenteossa sekä kaupungin eri toimialojen toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja seurannassa. Nuorisoneuvosto on osa Helsingin nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutia.

Helsingin nuorisoneuvosto tunnettiin aiemmin nimellä “Ruudin ydinryhmä”. Ydinryhmä vaihtoi nimensä nuorisoneuvostoksi vuoden 2018 alussa. Vuoden 2019 neuvostossa jäseniä on ensimmäistä kertaa kolmekymmentä aiemman kahdenkymmenen sijaan.

Helsingin nuorisoneuvosto valitaan vaaleilla. Vuoden 2018 vaaleissa ehdokkaita oli 60, äänestysprosentti oli noin 35% ja ääniä annettiin yhteensä noin 9500. Vaalit järjestetään vuodesta 2019 lähtien joka toinen vuosi, eli nuorisoneuvoston kausi on jatkoissa kaksivuotinen. Lisätietoa vaaleista ja ehdolle asettumisesta löydät täältä.

Nuorisoneuvosto kokoustaa säännöllisesti noin kaksi kertaa kuukaudessa. Voit tutustua kokouspöytäkirjoihin täällä. Lisäksi nuorisoneuvosto kokoontuu eri työ- ja pienryhmissä ja käsittelee erilaisia aiheita. Löydät nuorisoneuvoston myös Facebookista ja Instagramista.

Voit olla yhteydessä nuorisoneuvostoon ensisijaisesti puheenjohtajan kautta:

Vivian Ljungqvist
Puheenjohtaja
040 1820 800
vivianmy.ljungqvist(at)gmail.com

Muun puheenjohtajiston yhteystiedot:

Kasper Rautalinko
Varapuheenjohtaja
040 9370 005
kaspersrautalinko(at)gmail.com

Max TalviOja
Varapuheenjohtaja
045 2294 200
max.talvioja(at)gmail.com

Chaiwat ”August” Kiattrakoolchai
Sihteeri
046 5281 442
august.kiattrakoolchai(at)gmail.com

Lauri Pyykkö
Sihteeri
040 5091 743
laurinpostit(at)gmail.com

Nuorisoneuvoston ohjaajina toimivat nuoriso-ohjaajat
Krista Huovinen, krista.huovinen(at)hel.fi, 040 486 6520 sekä
Harri Liikala, harri.liikala(at)hel.fi, 040 125 7859.

Nuorisoneuvosto edustaa

Tammikuusta 2019 lähtien nuorisoneuvoston jäsenillä on kokeiluluontoisena käynnissä läsnäolo- ja puheoikeus kaikissa Helsingin kaupungin toimialalautakunnissa, joissa tehdään koko kaupunkia koskevat tärkeät päätökset. Lautakuntakokeilua ehdottivat kaupungille vuonna 2018 nuorisoneuvoston asettaman, aihetta edistävän työryhmän jäsenet, silloinen puheenjohtaja Jim Koskinen, silloinen varapuheenjohtaja Kaapo Haapanen sekä edustajat Evi Koivunen ja Kasper Rautalinko.

Helsingillä on viisi edustajaa maakunnallisessa nuorisovaltuustossa, joka koostuu 42 maakuntanuorisovaltuutetusta. Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston kautta nuoret pääsevät mukaan maakuntauudistuksen valmisteluun. Maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenet ovat Uudenmaan kuntien nuorisovaltuustojen ja muiden nuorten vaikuttajaryhmien jäseniä. Helsingin maakuntanuorisovaltuutetut kaudella 2019 ovat Dan Cederlöf, Tilda Lassila, Antti Avoranta, Max TalviOja ja Vivian Ljungqvist.

Nuorisoneuvosto on jakautunut sisäisesti neljään eri toimialaryhmään, joiden tehtävänä on edistää kyseiseen toimialaan liittyviä asioita:

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala:
Sigrid Autio, Elias Mustamand, Jenny Vu, Sampo Hallivuori, Joel Helin ja Julle Laakso

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala:
Tilda Lassila, Iiris Kuparinen, Dan Cederlöf, Elli Haaramo,  August Kiattrakoolchai, Lauri Pyykkö, Milja Vertola, Polina Ivanova, Virva Paloviita

Sosiaali- ja terveystoimiala
Alma Rantalaiho, Jim Koskinen, Khalid Omar, Elo Umukoro, Sara Kallionkieli, Rebekka Baer

Kaupunkiympäristön toimiala:
Antti Avoranta, Kasper Rautalinko, Vivian Ljungqvist, Aapo Kivivuori, Pekka Ahosola, Max TalviOja, Jamaal Farrah, Jimi Joutsio ja Abdalla Mao