Kysy, ehdota, vaikuta ja vaikutu! – RuutiExpo 2015

Kysy, ehdota, vaikuta ja vaikutu: nuorten suuri vaikuttamispäivä RuutiExpo järjestetään 5.11.2015 Helsingin kaupungintalolla

Helsingin kaupungintalo täyttyy nuorista, poliitikoista, vaikuttavista teoista, argumenteista, kokeilemisesta ja kohtaamisista torstaina 5.11.2015 klo 9–16, kun nuorten suuri vaikuttamispäivä RuutiExpo koittaa. Viidettä kertaa järjestettävässä tapahtumassa nuoret kohtaavat kaupungin virkamiehiä, päättäjiä, järjestöjä ja muita ajankohtaisia vaikuttajia. RuutiExpossa voit oppia, miten vaikka bloggaamalla, tubettamalla tai koodaamalla voi tehdä Helsingistä astetta paremman kaupungin. RuutiExpossa on lupa kysyä, ehdottaa ja väittää vastaan.

Tänä vuonna RuutiExpon teemat ovat kulttuuri & media, kaupunki & ympäristö, tasa-arvo, työ & koulu ja liikunta & hyvinvointi. Tapahtuman vaikuttava ja värikäs ohjelma löytyy osoitteesta ruutiexpo.munstadi.fi. Ohjelma päivittyy vielä tulevina päivinä. Luvassa on esimerkiksi monenlaista ennakkoluulojen kumoamista, lukuisia työpajoja ja kahlitsevien sukupuoliroolien haastamista: Plan Suomen Sukupuoliroolien vangit -kampanja sulkee RuutiExpon vierailijoita häkkiin, josta vapautuu ratkaisemalla tehtäviä. Pyöreissä pöydissä keskustellaan esimerkiksi seksuaaliseen häirintään puuttumisesta sekä työllisyydestä ja tulevaisuuden työmarkkinoista. Kulttuuri ja media -alueella tubettaja Herbalisti haastattelee kirjastonsetää aiheesta nuoret ja kirjastonkäyttö.

RuutiExpon ohjelmasta nousee vahvasti esiin unelma yhdenvertaisesta yhteiskunnasta. Kaupungintalon juhlasalissa järjestetään suuri rasismiaiheinen keskustelu klo 11.15. Ruudin ydinryhmä julkistaa RuutiExpossa HyväRasva-sertifikaatin saajan. Sertifikaatti on tunnustus, joka myönnetään merkittävästä rasisminvastaisesta teosta tai työstä. Idea todistuksesta sai alkunsa vuoden 2015 Päättäjämiitissä. RuutiExpoon nousee iso Meillä on unelma -seinä, johon voit kirjoittaa oman unelmasi. Nuoret muslimit ry:n pisteellä voit sovittaa huivia ja samalla kysyä huivin käytön eri merkityksistä. Vaikuttamisviemisinä voit lähteä tapahtumasta esimerkiksi omaa lähiympäristöäsi muuttavan idean kanssa.

RuutiExpo-päivänä 5.11. alkaa Ruudin ydinryhmän vaalien äänestys. Tuon viikon alussa kaikki helsinkiläiset 13–17-vuotiaat saavat kotiin kirjeen, joka sisältää tunnukset äänestämistä varten. Ruudin ydinryhmä on 20 nuoren porukka, joka pitää huolta siitä, että nuorten ääni kuuluu kaupungissa. Osoitteessa ruuti.net voit tutustua ehdokkaisiin ja äänestää omaa ehdokastasi. Äänestysaika jatkuu 19. marraskuuta asti. RuutiExpossa voit tavata ehdokkaita ydinryhmän sohvanurkkauksessa.

RuutiExpo on osa Helsingin kaupungin nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutia. Ruudista vastaavat nuorisoasiainkeskus ja opetusvirasto. Ruuti on Helsingin tapa kuulla ja kannustaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen. RuutiExpoa on tekemässä monipuolinen joukko toimijoita kaupungin virastoista kansalaisjärjestöihin. RuutiExpo on Ekokompassi-tapahtuma. Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tervetuloa vaikuttamaan!

Lisätiedot:

ruutiexpo.munstadi.fi

Tiedottaja Katri Pehkonen, nuorisoasiainkeskus, 040 334 6430, katri.pehkonen@hel.fi
Tuottaja Sanna Lesonen, nuorisoasiainkeskus, 040 334 7443, sanna.lesonen@hel.fi