Parempi kasvisruoka kouluihin.

Viikin yksikön Ruuti-budjetissa on ollut puhetta siitä, että kouluissa on huono kasvisruokavaihtoehto, jonka takia sitä ei voi aina syödä, eikä ruoka ole aina tarpeeksi täyttävää jonka takia ei välttämättä jaksa koko koulupäivää. Joillain oppilailla saattaa loppua koulu vasta 16.00, joten myös kasvisruokavaihtoehdon täytyisi olla täyttävä, koska kaikissa kouluissa ei joka päivä tarjoilla välipalaa.

Tila:
IN_PROCESS
Vastaus:

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lausunto koskien koulujen
kasvisruokavaihtoehtoa

HEL 2017-005885 T 12 01 03

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja antaa seuraavan lausunnon:

Ruuti – vaikuttamisjärjestelmän kautta on tehty aloite paremmasta kasvisruokavaihtoehdosta.
Aloitteessa todetaan lisäksi muun muassa, että kasvisruokavaihtoehto on huonoa ja, että ruoka ei ole aina riittävän
täyttävää, jos koulupäivä jatkuu kello 16.00 saakka.

Opetusviraston (nykyisin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala) kouluruokien kehittämisen painopiste on ollut lukuvuonna 2016-2017 kouluruokalistan kasvisruokatuotteiden kehittäminen. Kehittämisen painopiste
on todettu myös Ruuti – vaikuttamisjärjestelmän kautta saadun ”parempaa" kouluruokaa – aloitteeseen” (17.5.2016) annetussa opetustoimen johtajan lausunnossa. Kehittämisen tavoite lukuvuonna 2016-2017 oli mm. kasvisruokien mieluisuus, syömään houkuttelevuus, maukkuus ja ravitsemuksellisuus.

Koululaisilla ja opiskelijoilla oli mahdollisuus arvioida uusia kehitettyjä kasvisruokia keväällä 2017 otantana järjestetyissä ruokaraadeissa. Raatilaiset arvioivat ruokaraadeissa itsenäisesti jokaisen maistossa olleen ruoan makua, rakennetta ja ulkonäköä asteikolla 1-5. Heillä oli myös mahdollisuus antaa avointa palautetta tuotteista ja kertoa henkilökohtainen mielipide siitä, että hyväksyi hän tuotteen ruokalistalle vai ei.

Oppilaiden antaman palautteen perusteella muun muassa ruokien maustetasoa tarkistettiin, rakennetta kehitettiin ja joitakin tuotteita ei hyväksytty lainkaan valikoimiin. Jotkut ruokalajit olivat sellaisenaan raatilaisille mieluisia. Erityisen ilahtuneita raatilaiset olivat uudesta proteiinipitoisesta kasvispizzasta ja siitä, että he saivat antaa palautetta uusista kehitteillä olleista kasvisruoista ennen niiden valintaa ruokalistalle.

Lisäksi ruokalistan yksittäisiä kasvispääruokia on kehitetty saadun palautteen perusteella. Tavoitteena on, että kouluruoka maistuu vaikka aina ei ole tarjolla lempiruokaa. Raatilaisten antama palaute ja muu aikaisemmin saatu tuotepalaute otettiin huomioon lukuvuoden 2017- 2018 ruokalistasuunnittelussa.

Koululounas kattaa noin kolmanneksen koululaisen päivittäisestä ravinnon tarpeesta. Niinä koulupäivinä, kun koulupäivä jatkuu kello 16.00asti, on syytä nauttia välipalaa ja riippumatta siitä, minkä ateriavaihtoehdon on nauttinut koulu- tai opiskelijalounaalla.

Kouluilla järjestetään maksullista välipalan tarjoilua tarpeen ja kysynnän mukaan. Tarjoilupäivistä ja -ajoista sovitaan koulun ja palveluntuottajan kesken asiakastarpeiden mukaisesti. Välipalana voi olla myös kotoa tuotu välipala, esimerkiksi hedelmä. Stadin ammattiopiston toimipisteissä on päivittäin kahviopalvelut aamu- ja iltapäivällä.

Liisa Pohjolainen
kasvatuksen ja koulutuksen
toimialajohtaja


Kategoria:
Koulu ja opiskelu

Kommentit

comments