Nuorisotyö Oodiin!

Keskustaan tulee kirjasto Oodi jonka on tarkoitus valmistua tänä vuonna! Miten nuoret on otettu ja nuorisotyö on otettu huomioon siellä?! Oodista varmasti tulee nuorten kohtaamis paikka keskustaan, aika voimakkaana ilmiönä alussa varsinkin. Onhan se otettu huomioon ja onhan Kirjastoon tulossa nuorisotyötä jatkuvana panostuksena?!

Voisihan KuVa-toimialana varmistaa että Oodissa olisi nuorisotyöntekijä/-tekijät saavutettavissa vähintään aukioloaikoina!

Ville Nordström

Tila:
IN_PROCESS
Vastaus:

Kulttuurin ja nuorison palvelukokonaisuuksien yhteinen vastaus aiheeseen nuoret Oodissa

Oodi-kirjastoa on rakennettu alusta asti yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Myös nuorille on pidetty vuosien mittaan erilaisia työpajoja ja heiltä on kysytty näkemyksiä useassa vaiheessa.

Nuorten näkemykset hyvästä kirjastokokemuksesta noudattelevat samaa linjaa kuin muidenkin ryhmien. Lukuisissa asiakaskyselyissä niin nuoret, vanhat, maahanmuuttajat kuin vammaiset arvostavat erityisesti sitä että kirjastoon kaikki tulevat tasaveroisina. Kirjasto erottele erityisryhmiä vain tarjotakseen käytännön apua sitä tarvitseville kuten liikuntarajoitteisille.Siksi Oodiin ei tule erillistä nuortenosastoa, vaan nuoret kohdataan koko talossa.

Osallistava toiminta käyttäjien kanssa jatkuu Oodin valmistuttua. Jatkossa myös nuorilta kysytään tarkemmin heidän toiveitaan Oodin toiminnaksi. Loppukesälle/alkusyksyyn on ideoitu osallistavaa tapahtumaa, jossa toimintaa voidaan suunnitella yhdessä. Yhteistyötä nuorisoneuvoston kanssa viritetään, kun tulee esiin sopivia aiheita.

Oodissa tulee työskentelemään myös Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen työntekijöitä. Työntekijöiden määrää ja toiminnan muotoa valmistellaan parhaillaan.

Keskustakirjastolle tulee laajat aukioloajat: arkisin 8–22 ja viikonloppuisin 10–20. Kun sijainti on niin keskeinen, kiinnitetään turvallisuuteen erityistä huomiota ja suunnitelma on parhaillaan työn alla. Tavoite on saada Oodista yhtä lailla turvallinen paikka kuin kirjastot yleensäkin ovat, mikä on erityisesti ilta-aikaan varmasti tärkeää nuorisonkin näkökulmasta.

Vaikka nuorisopalvelut ei olisi kaikkina aikoina paikalla, myös Oodin oma henkilökunta tahtoo toimia nuorten kanssa yhdessä ja tukea heidän harrastuksiaan ja mielenkiinnon kohteitaan. Kirjastoon tulee mm. mediatyöntekijöitä, jotka ohjaavat erilaisia työpajoja maker space –tilassa sekä järjestävät pelitapahtumia yms. Tarkoitus ei kuitenkaan ole ikäryhmittää näitä tiukasti. Kirjasto on myös satavuotiaiden pelaajien käytössä.

Kirjastot ovat kaikkien ihmisten tiloja, ja niissä on totuttu työskentelemään kaikenlaisten ihmisten kanssa. Oodi toivottaa tervetulleiksi myös kaikki nuoret!

Lisätiedot
Anna-Maria Soininvaara, keskustakirjaston johtaja, puhelin: 310 85400
anna-maria.soininvaara(a)hel.fi

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, puhelin: 310 71252
mikko.vatka(a)hel.fi

Tuula Haavisto, kulttuurijohtaja, puhelin: 310 85500
tuula.haavisto(a)hel.fi

Tuula Haavisto, kulttuurijohtaja


Kategoria:
Vapaa-aika ja harrastukset

Kommentit

comments