Lukioihin työelämäpäiviä

Nykylukio on eroteltu työelämästä niin kauas kuin mahdollista. Lukiosta saa todella tärkeitä ja yleissivistäviä tietoja, mutta derivaattakaavojen, toisen maailmansodan tapahtumien, merivirtojen pyörteiden ja epistemologian opiskeleminen ei läheskään aina vaikuta kaikista merkittävimmältä asialta oman työuran kannalta. Lukio-opinnot siis kaipaisivat työelämäläheisempää asennetta.

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoululla on pyritty vastaamaan tähän ongelmaan: Siellä on ollut jo jonkin aikaa käytäntö, jossa lukiolaisille tarjotaan parempaa ymmärrystä työelämästä ja työpaikoista niin kutsuttujen työelämäpäivien muodossa. Työelämäpäivinä oppilaitokselle on tullut vierailijoita kertomaan työpaikoista tai lukiolaiset ovat opettajan kanssa lähteneet jonnekin vierailulle tutustumaan kyseiseen yritykseen tai organisaatioon. Oppilaitokselle on saapunut työelämäpäiville vierailijoita monista eri kohteista kuten Ulkoministeriöstä ja Konecranesilta. Vierailuja on tehty laajasti erilaisiin kohteisiin Luonnonvarakeskuksesta Suomen Kansallisteatteriin. Nämä työelämäpäivät ovat herättäneet todella paljon uusia ajatuksia ja ennen kaikkea tuoneet konkretiaa lukio-opintoihin.

Jotta lukiota ja työelämää ei erotettaisi liikaa toisistaan, ehdotan, että Helsingin kaupunki ottaisi mallia Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulusta ja alkaisi järjestää kaikissa lukioissaan työelämäpäiviä. Työelämäpäivät olisivat erittäin edullinen ja helppo tapa lähentää työelämää ja lukiota ja herättää uusia ajatuksia lukiolaisille heidän tulevia uria koskien.

Antti Avoranta
Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun lukion opiskelija
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen

Sijainti:
Helsinki
Tila:
IN_PROCESS
Vastaus:

Aloite on kirjattu diaarinumerolla:Dnro HEL 2019-000793

Asia on vireillä ja valmistelussa: Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36046, anja.vallittu(a)hel.fi


Kategoria:
Koulu ja opiskelu

Kommentit

comments