Kameravalvontakampanja julkisiin HSL -busseihin

Ideana olisi se että HSL (Helsingin seudun liikenne) bussit varustettaisiin esim. GoPro kameroilla ulkopuolelta noin viikoksi ja saada kamerakuvalle liikenteessä törttöilijät. Videoista tehtäisiin kooste mitä kaikkea liikenteessä tapahtuu. Sitä näytetään eri tilaisuuksissa esim. liikenne kasvatuksessa.

Sijainti:
Helsinki
Tila:
IN_PROCESS
Vastaus:

12.11.2018

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN LAUSUNTO KAMERAVALVONTAA KOSKEVASTA NUORTEN ALOITTEESTA

Nuorten aloitteessa ehdotetaan HSL:n bussien varustamista esim. GoPro-kameroilla ulkopuolelta noin viikoksi liikenteen törttöilijöiden kuvaamiseksi. Videoista ehdotetaan tehtäväksi kooste siitä, mitä kaikkea liikenteessä tapahtuu. Koostetta näytettäisi eri tilaisuuksissa esim. liikennekasvatus-materiaalina.

Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymä (HSL) lausuu seuraavaa:

Liikenteen kuvaamiseen suunnitellut kamerat ovat kehittyneet ja yleistyneet viime vuosina ja yksityishenkilöiden kuvaamia liikenteen törttöilyjä ja vaara-tilanteita jaetaan sosiaalisessa mediassa. Yksityishenkilöt saavat kuvata julkistella paikalla, mutta tilanne ei ole yhtä yksinkertainen, jos esimerkiksi HSL on rekisterinpitäjänä.

Tietosuojan vuoksi HSL:n tulisi mm. huolehtia kuvatuksi tulevien ihmisten yksityisyyden suojasta, informoida kuvattavia henkilöitä siitä, että bussissa on jatkuvaa videokuvaa tallentava kamera ja omata EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen peruste tallentaa liikenteessä matkustajista videokuvaa. Videokuvaaminen bussiin kiinnitetyllä kameralla kuvaisi myös kuljettajan toimintaa, esim. ajotapaa, ja tulkittaisiin todennäköisesti myös yhteistoimintalain mukaiseksi liikennöitsijöiden työntekijöiden valvonnaksi, mikä edellyttäisi työntekijöiden edustajien kanssa ennakkoon käytäviä yt-neuvotteluja ja työntekijöiden suostumusta kuvaamiseen.

Liikennekasvatukselliselta rooliltaan keskeisellä Liikenneturvalla on olemassa moniin eri tarkoituksiin sopivaa liikennekasvatuksellista materiaalia. Näissä materiaaleissa on pedagoginen tavoite ja kuvaukseen liittyvät eettiset näkökohdat huomioituna. Vaikka juuri toivotun tyyppistä busseihin tai muihin ajoneuvoihin kiinnitetyillä kameroilla kuvattua ja aineistosta koostettua materiaalia ei olekaan, saattaa vastaavaan liikennekasvatukselliseen tar-peeseen löytyä muuta sopivaa aineistoa.

HSL ei lähde edistämään aloitetta, mutta toteaa, että nuorten aktiivisuus ja kiinnostus liikennekasvatukseen on ilahduttavaa.

Lisätietoja antaa Laura Sundell etunimi.sukunimi@hsl.fi.
HSL Helsingin seudun liikenne,
Suvi Rihtniemi, Toimitusjohtaja


Kategoria:
Kaupunki ja kaupunkiympäristö

Kommentit

comments