Helsingin kaupungin kestävä kehitys

Asiani koskee Helsingin kaupungin ristiriitaista toimintaa. Helsingin kaupunki yhtä aikaa tavoittelee hiilineutraalisuutta ja laittaa kierrätykseen vielä käyttökelpoisia tietokoneita.

Selitys:
Helsingin kaupunki on laittamassa kierrätykseen satoja kannettavia tietokoneita ja pöytätietokoneita, joita voisi uudelleenkäyttää.

Tästä tekee hyväksymätöntä Helsingin kaupungin perustelut toiminnalleen. Tietokoneet ovat menossa kierrätykseen, koska kaupunki ei ole valmis maksamaan tietokoneisiin Windows 10. Ymmärrän ettei Helsingin kaupunki osta uusia Windows 10 lisenssejä, mutta en hyväksy ettei tietokoneita voi laittaa eteenpäin kierrättämisen sijaan.

(Windows 7 ei voi pitää tietokoneissa, koska Windows lopettaa sen tukemisen ja päivittämisen 14.1.2020)

Se on hyväksyttävää, että tietokoneita ei haluta säilyttää tietoturvan, hinnan ja digitalisaation takia, mutta en hyväksy kaupungin kieltäytymistä jakaa/lahjoittaa tietokoneita uuteen käyttöön tai oppilaille opiskelua varten.

Perustelut aloitteelleni:
1. Tietokoneiden luovuttaminen oppilaille olisi halvempaa kuin kierrättäminen ja se olisi parempaa luonnolle, koska ennen minkään tuotteen kierrättämistä se kannattaa käyttää loppuun asti.

2. Helsingin kaupunki puhuu kestävästä kehityksestä, vaikka se tuhlaa noin 120 200 kg fossiilisia polttoaineita, 11 000 kg kemikaaleja ja 750 000 kg vettä tietokoneisiin, koska se ei laita niitä eteenpäin käyttöön.

3. Kannettavien tietokoneiden kierrättäminen ei ole niin ekologista kuin luullaan. Läppäreissä on nimittäin osa osista kiinnitetty niin, ettei niitä saa irrotettua ilman komponenttien rikkomista.

Lisäksi osaa tietokoneiden materiaaleista ei voi kierrättää, koska ne menettävät toimintakykynsä ajan kanssa (Lithium). Nämä materiaalit menevät hukkaan kierrättäessä, koska niissä ei voida tietää missä vaiheessa niiden elinkaarta ne ovat.

Hyödyt:
– Helsingin kaupunki edistää kestävää kehitystä ja rohkaisee muitakin toimimaan samoin
– Helsingin kaupunki säästää kuluissa lahjoittamalla tietokoneet ilmaiseksi maksullisen ja haastavan kierrättämisen sijaan.
– Helsingin kaupunki edistää nuorien luovan taiteen ja töiden tuottamista antamalla nuorille tarvittavat resurssit töiden luomiseen ja tekemiseen.

Haitat:
Haittoja aloitteella ei ole, koska oikein ja helposti tehtynä kaupunki säästää taloudellisia ja luonnonresursseja ilman tietosuojariskiä.

Toimenpiteet/miten aloite etenisi:
1. Tietokoneilla olevat tiedot tuhotaan pysyvästi, jos tarvetta:

Suositeltava tapa pysyvästi tuhota kaikki arkaluonteiset tiedostot on käyttää Red Key USB -tikkua, jonka avulla voi käyttää yhtä turvallisimmista tiedon tuhoamismetodeista (Roy Plitzner 33-random pass method = kirjoitetaan satunnaisia merkkejä kovalevyn tiedostoiden päälle 33 kertaa).

Armeijoiden ja muiden valtion organisaatioiden käyttämiäkin metodeita löytyy.

2. Tietokoneet jaetaan ansiokkaasti toimineille oppilaille koulussa:
Tietokoneet jaetaan ansiokkaasti toimineille oppilaille, koska he todennäköisimmin hyötyvät tietokoneista.

(He ovat opiskelleet hyvin ja he selvästi tekevät ahkerasti töitä, joten he todennäköisesti hyödyntäisivät tietokoneiden tarjoamia mahdollisuuksia.)

3. Oppilaat asentavat tietokoneille itse käyttöjärjestelmän (Linux (ilmainen) tai Windows 10) ja asentavat Microsoft Officen Helsingin kaupungin tarjoamilla ilmaisilla lisensseillä.

4. Oppilaat käyttävät tietokoneitaan opinto- ja vapaa-ajan tarkoituksiin.

Lopetus:
Kiitoksia kärsivällisyydestänne. Tulen mielelläni puhumaan aloitteestani teille, jotta voin tarkemmin selittää aloitteeni.

 

Sijainti:
Helsingin kaupunki
Tila:
IN_PROCESS
Vastaus:

Asia on laitettu vireille (HEL 2020-000511) ja valmistelussa:

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36045, anna.villeneuve(a)hel.fi

Heli Kinnula
suunnittelija
Kulttuurin ja vapaa-ajantoimiala, nuorisopalvelut
PL 5000, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI
p. 09- 310 89 144, 041 -5121 707


Kategoria:
Kaupunki ja kaupunkiympäristö

Kommentit

comments